dimarts, 23 de desembre del 2014

Analitzant un blog




Avui, he analitat el blog de Miguel Rosa professor, pedagog i director CEIP San José Obrero a Sevilla, que defineix en el seu blog que és possible una altra educació basada en els sentiments i en l'empatia. El seu blog es diu " Desde mi Azotea".


"Desde mi Azotea", és un blog que tracta del sistema educatiu avui en dia. La majoria de les entrades parlen d'activitats i recursos educatius que utilitzen a la seva pròpia escola, d'altres són informatives, és a dir, es comenta alguna notícia recent que s'ha extret d'altres pàgines web o diaris. Els continguts, doncs, són molt interessants per molts educadors. El format en el que treballa aquests continguts és molt correcte, utilitza suports audiovisuals com ara imatges, vídeos, presentacions...
M'agrada analitzar aquest blog perquè en moltes de les seves entrades plasma informació i utilitza suports audiovisuals de temes tractats a les meves entrades o a l'aula a l'assignatura de GTIC com per exemple, del Twitter, del Google drive, de RSS, núvols on-line... I també perquè publica ell mateix la informació donada, a través de la seva opinió. Si hi ha alguna entrada que no és escrita per ell, cita l'autor, això és molt adient i transmet confiança de cara a la informació que dóna. En l'estructura d'aquest blog hi trobem: la capçalera, la barra lateral amb el blogroll, els edublogs, les etiquetes, l'Instagram, la informació sobre l'autor, el Twitter i les recomanacions; les entrades són en general extenses però concretes i precises que van acompanyades de la data de publicació, d'un suport audiovisual, de qui ho ha publicat i dóna la possibilitat que es facin comentaris; i té peu de pàgina en què si observen les estadístiques del blog. Podeu observa-lo clicant al següent link:


Us recomano que hi doneu un cop d'ull! 

dissabte, 20 de desembre del 2014

Ipad's a l'educació


En aquest passat semestre els estudians d'Educació Infantil vam poder assistir a diverses conferències. Avui m'agradaria parlar-vos d'una d'elles que parlava de l'ús dels Ipad's a l'educació. Aquesta la vàren realitzar dos mestres del Col·legi Mare de Déu de la Mercè de Sant Feliu, la Marta Palet (educació primària) i en Jordi (educació infatil).

El Col·legi Mare de Déu de la Mercè és una escola concertada que fa un temps va decidir endinssar-se en el projecte de digitalitzar les aules. Amb l'ajuda d'alguns professors de Blanquerna, vàren anar introduïnt els Ipad's a l'educació, arribant a un acord amb els pares per una quota mensual en comptes de pagar les tablets. Al principi es mostraven reacis a aquest projecte, però actualment tant les families com els mestres hi estan molt implicats i això ha fet que a través del joc i de l'experimentació amb els Ipad's, hagi esdevingut avui en dia, un element clau en l'educació dels seus alumnes. Utilitzen aquest dispositiu informàtic tant per passar llista com per ensenyar noves maneres d'apendre. En Jordi i la Marta conjuntament amb altres mestresvan rebre formació sobre l'utilització dels Ipad's que els va ser útil per familiaritzar-se amb ells i per poder ensenyar els seus alumnes a fer-los servir. Aquesta eina també els serveix per poder realitzar una agenda comuna per poder reservar aules i els Ipads, de manera que tots els mestres hi poden accedir editar de manera més facil i eficaç. Els ipdads els fan servir dues hores setmanals als racons, formats per grups de dos o 4 infant, aixií es poden ajudar entre ells i poden realitzar més fàcilment les activitats que, principalment, van destinades a realitzar exercicis de llengua i de matemàtiques. Hi ha aplicacions que són autocorrectives però n'hi ha d'altres que no, és per això que s'ajudin entre ells. 

Utilitzen aplicacions com per exemple Imotion (crear un vídeo mitjançant fotografies), Mindomo ( realitzar mapes conceptuals), Stratalògica (veure les distàncies que hi ha entre dos llocs), Math (realitzar activitats matemàtiques), ABC cursives (apendre a escriure les lletres e l'abecedari), Tangram (crear diverses formes a través d'un tangram), etcètera.

Aquesta sessió informativa em va ser molt útil i interessant.

Crèdits: - La informació està extreta dels apunts agafats durant la sessió

Identitat digital



La identitat digital es visualitza amb els usos d’eines, la web 2.0 i les xarxes socials, on tot queda registrat. És on ens narrem i ens relacionem a partir d’accions com dissenyar, escollir una imatge de fons o escriure una biografia. L’absència d’aquesta tria no significa que la identitat no existeixi. Quan algú fa una cerca del teu nom i cognom s’enduu una imatge de qui ets, encara que algú altre hagi elaborat aquesta informació. Hem de tenir molt present, quin tipus d'usuari volem ser, quin vocabulari utilitzar, quines mesures tindrem en compte, quins criteris de publicació tenim presents... per configurar la nostra identitat digital. 

Tot seguit adjo dos vídeos que m'han semblat molt interessants:




divendres, 19 de desembre del 2014

Utilitzeu Copyright?


Segur que molts de vosaltres ja utilitzeu el copyright i molts d'altres potser no ho coneixeu. Bé doncs, copyright significa drets d'autor, i són una forma de protecció proporcionada per les lleis vigents en la majoria de països per als autors d'"obres originals" incloent-hi obres literàries, dramàtiques, musicals, artístiques i intel·lectuals. Generalment li dóna al propietari del dret d'autor, el dret exclusiu per a fer i per a autoritzar a altres a reproduir l'obra en còpies o fonogrames, preparar obres derivades basades en l'obra, distribuir còpies o fonogrames de l'obra al públic venent-les, en el cas de gravacions sonores, interpretar l'obra públicament a través de la transmissió àudio digital...

Us recomano que utilitzeu el copyright i espero que us hagi sigut útil la informació.

Crèdits: - Viquipèdia

dijous, 18 de desembre del 2014

Recitant un poema


El divendres 19 de Desembre el grup B de primer J d'educació Infantil, vàrem haver de recitar una poesia de memòria davant dels altres companys, aquesta podria ser la que el mateix alumne hagués triat. Davant dels companys i abans de començar a recitar la poesia, la Rosa Soler, mestre de l'assignatura de COED, ens va proposar realitzar un seguit d'exercicis per calmar els nervis a través de la respiració, per poder recitar la poesia de la millor manera possible: mirar a tots els companys, pronunciar adequadament les paraules, transmetre els sentiments, gesticular, fer una bona articulació...

Primerament, abans de recitar el poema, cadascun dels alumnes, havia de dir el títol de la poesia, l'autor d'aquest i el per què s'havia escollit. Jo vaig triar, una pesa de Joan Margarit, concretament una poesia anomenada " Pare i filla", la qual es troba al llibre "Joana" que ell mateix va escriure i dedicar a la seva filla Joana, la qual va morir. Aquesta elecció va ser perquè em va transmetre diversos sentiments té un punt familiar ple de tendresa i serenitat. Abans de recitar-la, em pensava que em posaria molt nerviosa, però quan em vaig situar davant dels companys vaig perdre els nervis de cop però per una pròxima vegada hauria de millorar l'articulació i gesticulació. La poesia triada va ser la següent:

Pare i filla

Davant dels finestrals oberts al pati
ell s'adormia a la butaca,
vora el sofà on ella reposava.
El rostre de la noia, endurit per la morfina, 
s'havia anat deixant el seu somriure
en les fotografies. 
En fer-se fosc, la duia al pis de dalt,
tancava els porticons i la posava al llit.

Davant del sofà buit ell s'adonava
que no li quedarien prou records.
Que mai quedarien prou records
per simular la vida.






dimecres, 17 de desembre del 2014

Gestió d'arxius i arxius on-line


Avui parlaré de la gestió d'arxius, ja que molts de nosaltres passem hores buscant arxius o bé pensant a quina carpeta o pen drive els hem guardat. Bé doncs, actualment hi ha molts programes que s'utilitzen constantment i que són molt eficaços, ja que serveixen per tenir tots els arxius en un núvol imaginari, és a dir, estiguis on estiguis i des de qualsevol dispositiu si pot accedir. Aquests programes són on-line i es van sincronitzant constantment, per tant, no s'han de fer còpies a diferents carpetes perquè està tot en el núvol. Un clar exemple d'aquests programes és el google drive, entre d'altres. 

Tens por de perdre arxiu? Esteu cansats de buscar-los? No voleu anar amb el pen drive amunt i avall? Doncs ja podeu començar a utilitzar aquests programes on-line. Us ho recomano!

dimarts, 16 de desembre del 2014

La Taxonomía de Bloom



Des del 1948 un grup d'educadors van assumir la tasca de classificar els objectius educatius. Van proposar desenvolupar un sistema de classificació en tres aspectes: el cognitiu, l'afectiu i el psicomotor. La idea central d'aquesta taxonomia és allò que els educadors han de voler que els alumnes sàpiguen, és a dir, són els objectius educacionals. Tenen una estructura jeràrquica que va del més simple al més complex o elaborat fins a arribar al d'avaluació. Quan els mestres programen han de tenir en compte aquests nivells i mitjançant les diferents activitats han d'anar avançant de nivell fins a aconseguir els nivells més alts.


dijous, 11 de desembre del 2014

Les quatre metàfores



Avui a la sessió de gtic hem parlat de la conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb l'ordinador. Concretament ens hem centrat amb les quatre metàfores que a contiuació teniu esmentades:

La metàfora tutorial: L'ordinador com a tutor
L'ordinador tutoritza el procés d'aprenentatge realitzat per l'estudiant. L'ordinador inicia, l'alumne respon i l'ordinador avalua; a continuació l'ordinador inicia un nou cicle.

La metàfora de la construcció: L'ordinador com a alumne
L'alumne és qui controla la màquina i no a l'inrevés. L'alumne construeix idees a partir de la seva activitat exploratòria en un ambient d'aprenentatge per descoberta seguint un procés reflexiu i actiu; és ell qui "ensenya", donant instruccions a l'ordinador per indicar-li les tasques que ha de fer.

La metàfora del laboratori: L'ordinador com a simulador
Els simuladors són sistemes tancats en els que l'usuari pot manipular diversos paràmetres però no afegir-ne de nous. El grau de llibertat de l'usuari és més limitat que en el cas del Logo. L'usuari pot interactuar amb el sistema dibuixant objectes que seguiran un moviment natural seguint la llei de la gravetat. 

La metàfora de la caixa d'eines: L'ordinador com a eina 
Els infants haurien de treballar des de ben petits amb eines que els hi permetin gestionar i organitzar la informació i emprar eines de suport a la comunicació. L'ordinador actua com un amplificador de l'experiència d'escriure, dibuixar, classificar. Permet fer aquestes tasques de forma estimulant i eficaç.


El wordle





Wordle és una aplicació en línia gratuïta que serveix per generar Núvols de paraules a les que se'ls pot donar diversos formats visuals, a partir d'un text qualsevol escollit per l'usuari. Una eina senzilla i motivadora per la qual docents de tot el planeta han ideat nombroses activitats d'aula. Tot seguit us adjunto un vídeo tutorial per augmentar la informació:



Crèdits: - Imatge del google

La doctora xinxeta



La doctora xinxeta, és un projecte educatiu on els infants realitzen treballs, dibuixos o imatges per compartir. A més a més conté recursos i enllaços per jugar i aprendre. Aquesta eina és molt útil, ja que els nens i nens poden experimentar. 

És millor que els infants experimentin per exemple, com creix una planta que no que algun mestre els hi expliqui com es fa. 

Scratch

Avui 11 de Desembre, en Jordi Simón, mestre de Gtic, ens ha ensenyat un nou programa en el qual els infants mateixos tenen la possibilitat de crear les seves pròpies històries interactives, jocs i animacions. Aquest s'anomena Stratch i m'ha agradat molt. Al posar a la pràctica aquest programa, dir que m'ha semblat al principi, bastant difícil d'utilitzar però, al final he aconseguit l'objectiu de la sessió que era crear un quadrat i un triangle. 

El quadrat es realitza de la següent manera: 



En fer-ho tres cops seguits, el resultat és el següent:

El triangle es realitza de la següent manera:


En fer-ho dos cops seguits, el resultat és el següent :

Si voleu i teniu interès a practicar-ho ho podeu fer clicant al següent link:


JClic



El JCclic és un conjunt d'aplicacions informàtiques que serveixen per a realitzar diversos tipus d'activitats educatives: trencaclosques, associacions, exercicis de text, mots encreuats...
Les activitats no s'acostumen a presentar soles, sinó empaquetades en projectes. Un projecte està format per un conjunt d'activitats i una o més seqüències, que indiquen l'ordre en què s'han de mostrar. Els educadors i educadores el fan servir per crear activitats interactives on es treballen aspectes procedimentals de diverses àrees del currículum, des d'educació infantil fins a secundària. 

Els objectius perseguits són:
  • Fer possible l'ús d'aplicacions educatives multimèdia "en línia", directament des d'Internet. 
  • Mantenir la compatibilitat amb les aplicacions Clic 3.0 existents. 
  • Fer possible el seu ús en diverses plataformes i sistemes operatius, com ara Windows, Linux, Solaris o Mac OS X.
  • Utilitzar un format estàndard i obert per a l'emmagatzematge de les dades, per tal de fer-les transparents a altres aplicacions i facilitar la seva integració en bases de dades de recursos.
  • Ampliar l'àmbit de cooperació i intercanvi de materials entre escoles i educadors de diferents països i cultures, facilitant la traducció i adaptació tant del programa com de les activitats creades. 
  • Recollir els suggeriments de millores i ampliacions que els usuaris heu anat enviant. 
  • Fer possible que el programa pugui anar ampliant-se a partir del treball cooperatiu entre diversos equips de programació. 
  • Crear un entorn de creació d'activitats més potent, senzill i intuïtiu, adaptant-lo a les característiques dels actuals entorns gràfics d'usuari.

Crèdits: - XTEC: http://clic.xtec.cat/ca/jclic/

dimarts, 9 de desembre del 2014

Flickr



Flickr és un lloc web gratuït que funciona com a una xarxa social, i que permet emmagatzemar, ordenar, buscar, vendre i compartir fotografies i vídeos en línia. Es pot accedir al contingut de Flickr sense necessitat de registrar un compte. Tot i així, sí que és necessari fer-ne un per a carregar fotografies o vídeos. Registrar un compte també permet crear una pàgina de perfil pròpia on es mostra el material que l'usuari puja i també atorga la possibilitat d'afegir altres usuaris de Flickr com a contactes.

Crèdits: - Viquipèdia

Jamendo


L'altre dia a la classe de Gtic, ens varen ensenyar el programa Jamendo, que és una plataforma musical creada al voltant de la música lliure, on els artistes tenen la possibilitat de pujar, és a dir, compartir la seva música gratuïtament i el seu públic descarregar-la sota llicència Creative Commons.


Aquest programa m'ha semblat molt interessat, ja que jo descarregava la música a través de vídeos de Youtube, però per fer-ho havia de transformar els vídeos en un arxiu mp3. Doncs, aquesta eina és més ràpida i eficaç.Tot seguit podeu clicar en el següent link per poder experimentar i començar a utilitzar aquesta nova eina:


Crèdits: - Viquipèdia

Identitat i Territori


Fa uns dies que per parelles havíem de preparar un tema per tal de ser exposat oralment a l'aula amb un suport audiovisual necessari. Aquest treball l'he realitzat amb la meva companya Carolina Torres, i parlant vàrem decidir fer l'exposició sobre l'experiència. Les dues treballem cuidant a infants aproximadament de la mateixa edat i vàrem creure que era una gran oportunitat per exposar-ho davant dels nostres companys, ja que la nostra feina està relacionada amb el que estem estudiant, educació infantil. Segur que molts d'ells estan en la mateixa situació de treballar del mateix que estan estudiant o bé estan buscant feina.


Havíem de procurar de repartir el temps per tal que les dues persones de la parella exposéssim pràcticament una estona similar però respectant i potenciant la lògica comunicativa. Així doncs, s'havia de preparar l’exposició tenint en compte allò que voldríem comunicar, l’estructura de l’exposició i la captació del públic, utilitzant les estratègies comunicatives que creiessim més oportunes.


A l'hora de fer l'exposició, ens vàrem posar molt nervioses i això ens va perjudicar, ja que ens vàrem oblidar de moltes coses que havíem d'exposar. Tot i així, vàrem tirar endavant i amb el temps els nervis anaven desapareixent. Cal esmentar que amb l'exposició d'Identitat i Territori hem après que s'han de controlar els nervis perquè no et passin una mala jugada. També és important tenir preparat un guió per si no te'n recordes d'algunes coses, però no s'ha de memoritzar, és a dir, no fer un abús del guió sinó que serveixi d'ajuda.


Tot seguit adjunto el nostre treball:


Els ordinadors



Avui hem fet un repàs de les coses que no es podrien fer si no poguessim fer ús de l'ordinador:

- Compartir informació online
- Fer treballs col·laboratius en un mateix document
- Guardar un sol document en un núvol i no 20 còpies
- Corregir o modificar un treball d'una manera molt senzilla i sense haver de començar-lo de nou

N'hi ha moltes més però aquestes són algunes de les esmentades a la sessió d'avui.

dilluns, 8 de desembre del 2014

Com parlar bé en públic


Parlem dels punts claus del llibre "Com parlar bé en públic" de Joana Rubio i de Francesc Puigpelat, que hem llegit a l'assignatura de COED, i que està compost per nou capítols.

El llibre parla sobre diferents mètodes per a aconseguir una millora a l'hora de parlar davant d'un públic, aquests són els següents:

- La importància de la comunicació oral
- Com parlar bé en públic
- El llenguatge oral
- El llenguatge corporal
- Tipus de mitjans audiovisuals: la informació visual
- Com preparar un discurs: el guió
- Introducció i conclusió de la presentació oral o discurs
- Desenvolupament de la presentació oral o discurs
- Vuit exemples d'altres situacions comunicatives

Com parlar bé en públic, m'ha semblat un llibre molt interessant, ja que és una manera d'aprendre i útil per adquirir nous recursos . Si hi esteu interessats, us convido a llegir-lo.

Com gestionar les etiquetes en un blog




Les etiquetes acostumen a ser paraules claus sobre el tema que tracta l’article, en un lloc web és important, ja que d’aquesta manera es pot organitzar i ordenar la informació. A l’hora de buscar un concepte concret serà més fàcil accedir-hi, ja que clicant sobre l’etiqueta, obtindrem la informació relacionada amb aquesta. Acostumen a relacionar diferents entrades o articles.

El twitter




Avui parlaré del Twitter, ja que, és una eina que actualment milions de persones utilitzen.


El Twitter és un programa que va començar a funcionar al març del 2006. El primer tweet que es va fer va ser del seu cofundador, Jack Dorsey, l’actual president de Twitter. Va començar a funcionar a San Francisco i el seu ús es va anar expandint per la resta del món.

És una xarxa social que permet als seus usuaris enviar i llegir missatges de text d’una longitud màxima de 140 caràcters. Actualment és molt utilitzat i molt popular. S'utilitza molt per a seguir a persones famoses, ja siguin futbolistes, periodistes, polítics, etc.

Si voleu saber com funciona aquesta xarxa social mireu aquest vídeo. Moltes gràcies! Espero que us sigui útil.


Què és el Glogster?





És una eina web 2.0 que serveix per crear pòsters digitals. No només pots crear i confeccionar les teves obres sinó que hi ha components de la xarxa social per poder convertir, denunciar, reivindicar, enunciar... les seves obres. Es poden posar imatges, text, enllaços, dissenys i gràfics animats, música i vídeos, i es pot compartir amb altres persones.

Ens permet treballar tant l'estat emocional com el racional. Per treballar l'emocional, que es troba a l'hemisferi dret del cervell., es poden posar imatges, alguns escrits curts i música. Per treballar l'estat racional, que es troba a l'hemisferi esquerre del cervell, es fa d'una manera més teòrica, on s'explica la matèria adequada.


Digues de què parlaràs, parla'n i digues de què has parlat

Anteriorment vaig parlar del decàleg d'un bon comunicador i de l'estructura que ha de tenir el seu discurs. Avui ampliarem la informació de com ha de ser l'estructura, que pretén connectar el tema amb les persones.

INTRODUCCIÓ: "Allò que comença bé ja està mig acabat" Hem de tenir en compte que l'aprenentatge va molt lligat amb les emocions i, per tant, si som capaços de crear una bona impressió al públic des d'un principi, l'orador tindrà cada vegada més confiança i explicarà de forma tranquil·la i entenedora el seu discurs. Podem utilitzar fórmules d'obertura (no formen part del discurs però sí que col·laboren en la impressió del missatge). Com per exemple, explicar anècdotes, fer preguntes retòriqueso bé afirmacions provocadores.

DESENVOLUPAMENT: És el cos del treball (part més extensa). Consisteix en seleccionar i ordenar les idees segons l'objectiu del discurs. Hi ha dos grans objectius: informar (estructura descriptiva  o estructura cronològica) o convèncer (estructura inductiva).

CONCLUSIÓ: És la part del text que ocupa un 10% de les funcions bàsiques: tancar el discurs, sintetitzar les idees, oferir una visió global del missatge i deixar una bona impressió final en les persones que ens han escoltat. Podem utilitzar fórmules de tancament (no formen part del discurs però sí que col·laboren en la impressió del missatge) com per exemple, resumir els punts principals, apel·lar als sentiments, repetir la introducció... Per tant, per a ser bons oradors i intentar captar l'atenció del públic durant tot el discurs, són molt importants les fórmules d'obertura i tancament.

Power point



Fa uns dies vàrem parlar del llibre 12 propostes d'ús creatiu i multimedial del programa Power Point, però anem a ampliar la informació del programa Power Point.

Com s'estructuren els programes de presentacions:

Diapositives: són l'eix central de les presentacions i en ella introduïm objectes com vídeos, fotos...
Objectes: són fotos, vídeos, imatges... que introduïm en una diapositiva.
Accions: conjunt d'instruccions que executem quan fem un clic o passem el ratolí per sobre un objecte.
Transicions: són l'efecte visual o sonor que s'estableix entre diapositives.
Animacions: efectes visuals o sonors que s'estableix als objectes i que pot implicar un ordre d'entrada i sortida dins la diapositiva.
Com utilitzar-les en l'educació:
Segons la metodologia:
1 Mostrar informació de manera clara i directa
2 Motivar, interactuar, seduir....

Principis bàsics:

1 S'ha de tenir en compte l'objectiu de la presentació i al públic a qui va dirigit.
2 S'ha de tenir en compte el suport en què estem treballant: si és una pantalla d'un ordinador o una pantalla d'un projector.
3 S'ha de tenir en compte la quantitat de text que s'introdueix.
4 Posem una imatge o un so o un vídeo per aportar una cosa més que el text no ofereix.
5 Segons el que volem ressaltar posem un color de fons o un altre.
6 El color del fons ha de tenir un sentit amb el text o imatge que hi posem.

No es pot fer el doble discurs (escriure a la presentació, el mateix que expliquem).

Posant en pràctica el Google Site


Amb la Clàudia Pedrosa i la Carolina Torres, hem posat en practica la creació d’un Google Sitges. En el nostre treball exposem el menú d'àpats de diferents cultures. Ens ha semblat un treball molt interessant i una eina útil per portar a terme, tot i que el principi ens hem trobat amb alguns obstacles a l'hora d’utilitzar el Site. Tot seguit podeu observar el nostre Google Site, anomenat "Compartint receptes", en el següent link:

Google Docs

Google Docs és un espai personal on i podem crear via web documents de text, formularis i fulls de càlcul. El fitxer que anem creant els podem anar guardant i els podem convertir i descarregar-los en diversos formats.

És molt efectiu per a la realització de treballs en equip, ja que podem compartir amb altres usuaris qualsevol fitxer que hàgim creat i també es poden publicar via web i fins i tot adjuntar-lo en un post del teu blog.

És un programa molt semblant al Wiki, però el Google Docs té com avantatge que les diferents persones del grup i poden treballar a l'hora.

Tot seguit podeu observar el següent vídeo per ampliar la informació donada anteriorment:


                                                    Crèdits: - Viquipèdia
                                                                 - google.dirson.com

Qui ets tu? - Descripció

Hi ha moltes maneres de fer una descripció d’una persona. Avui a Coed, hem posat en pràctica la descripció fotogràfica. Amb una fotografia l’autor pot descriure una persona, ja digui amb el paisatge de fons, la vestimenta, per la llum, per l'expressió facial, etcètera. La persona que fa l’observació de la imatge pot interpretar coses que potser l’autor no volia o potser és allò que ell volia transmetre. Tota imatge ha de ser acompanyada per un peu de foto que, molt breument ha de descriure allò que es representa a la imatge.

En aquest treball jo he volgut descriure a la Clàudia Pedrosa, companya de la classe de primer B d’Educació Infantil. I això ho he fet de la següent manera:

Clàudia Pedrosa. 21 anys. Acció, reacció. Estudiosa i treballadora. Tècnica Superior en Educació Infantil. Emociona i s’emociona. Ha perseguit a un somni i n’ha aconseguit uns quants. És propera, divertida i tal com raja. Simpàtica, empàtica i molt d’humor. .
De Castelldefels però estudiant a Barcelona. Passió per viatjar. Té un punt de nena de la selva, com per civilitzar. És indomable. Treball dur i tot tacat de diversió. Si té algun problema, l'ha d'expressar. Fanàtica a conèixer a persones noves però, si transmeten confiança. No li infon respecte ningú ni la frena res: ni tan sols les seves limitacions. Supersticiosa, guerrera i amb caràcter. En un futur, vol emprendre una nova manera d’educar per canviar la societat d’avui en dia. Està boja, però li encanta. No se li escapa res: tot controlat.

És una noia curiosa, la Clàudia. El seu lema: mentre tu sàpigues qui ets, no tens res a demostrar. Amant dels animals i en concret un: el seu “chihuahua”. Fa que les coses no només semblin fàcils, sinó que ho siguin. Diu: una persona culte és aquella que accepta les diferents cultures i tradicions. Només tres paraules: imaginació, fantasia i somni. Si fa coses que ja coneix, la Clàudia s’avorreix. Clara i pràctica

Cada paraula un impacte. Cada frase, una idea. Cada silenci, ajustat.




Decàleg d’un bon comunicador

A partir del llibre Com parlar bé en públic de Joana Rubio i Francesc Puigpelat hem realitzat un decàleg a l’aula, per ser un bon comunicador:

- ser breu, clar, precís i concís
- mostrar naturalitat i improvisar la mida justa
- elaborar un guió (estructura i format) i memoritzar-ne les idees
- dominar el llenguatge no verbal: posició, gesticulació, actitud, somriure i mirada
- controlar la veu: volum, velocitat, vocalització,  articulació i actitud, entonació
- controlar els nervis: respiració, silencis i pauses
- dominar la llengua: registres i varietats. Llengua escrita
- suports audiovisuals, diversitat de mitjans, no abusar-ne, creativitat no duplicitat
- “feedback”;  humor: vivències personals, anècdotes i exemples
- estructurar el discurs: ser reiteratiu, relacionar introducció amb la conclusió


Es pot iniciar la introducció  amb diferents recursos, com per exemple: presentar objectius, fent una pregunta, documentar-se, explicar alguna anècdota, etcètera. El desenvolupament segueix un ordre lògic i el guió pot tenir com a objectiu informar o bé convèncer. Per tancar el discurs es fa una conclusió, es pot fer de diferents maneres: resumir les idees importants, apel·lar els sentiments, etcètera.