dijous, 27 de novembre del 2014

Padlet


El Padlet és una eina molt útil i pràctica en pel sistema educatiu. Té diversos usos per exemple, en l'àmbit educatiu:

1. Per penjar fotografies per compartir amb les famílies.
2. Per la interactuació dels professors (assabentar-se de substitucions, avisos, reunions...)
3. Per nens de més de tres anys acompanyats d'un adult per penjar els treballs
4. Per què els pares pengin l'opinió sobre el que fan els seus fills o sobre assumptes de l'escola.
5. Per què els pares interactuïn entre ells i expliquin situacions de relació família-escola.


Com s'utilitza? Vegeu el següent vídeo:






El flipped Clasroom



A l'última sessió de GTIC vàrem parlar de la Flipeed Classroom, classe invertida.

Fa molts anys que els mestres són els que imparteixen les classes i els alumnes els que realitzen les feines. El Flipeed Clasroom és una eina que té l'objectiu de fer el contrari, és a dir, que el nen adquireixi nous coneixements a casa i que a l'aula realitzi els exercicis amb el mestre, doncs, és el mestre qui dóna als estudiants els contingut i l'estudiant ho fa individualment i treballa amb el mestre.

Tot seguit, si voleu obtenir més informació, podeu observar el següent vídeo tutorial.

dimecres, 26 de novembre del 2014

Els Wikis i la Viquipèdia



Avui parlarem de les "wikis". Una wiki és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'una wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. A més són bastant flexibles perquè es poden crear enllaços per conduir a altres wikis.

La Viquipèdia és un patrimoni col·lectiu el qual té molta rellevància en l'àmbit educatiu
Els viquipedistes, que tenen l'accés a qualsevol document per complementar-lo, són els qui modifiquen el control dels continguts. Els wikispaces són una eina per registrar-te i poder wikis de manera gratuïta.

La Viquipèdia té cinc pilars a seguir:

  1. S'ha d'esforçar per aconseguir la certesa dels continguts que penja. Ha de mostrar objectivitat i no donar opinions personals.
  2. Per poder contrastar la informació, es busca un punt de vista neutral de manera que la informació pugui ser contrastada des de diversos angles possibles.
  3. És una eina en què tothom hi pot col·laborar, distribuir i modificar lliurement.
  4. És importat que se segueixin les normes d'etiqueta, no contraposar-se amb els altres.
  5. No hi ha més normes que aquests cinc pilars a seguir.
Diferència de wikis i Viquipèdia: 

- La Viquipèdia inclou tots els wikis, organitzats entre ells.

Booktrailer



Fa unes setmanes a GTIC, vàrem començar a treballar el book trailer.

Com el seu propi nom indica el booktrailer, book (llibre) i tràiler (resum), és una eina que serveix per promocionar un llibre, utilitzant tècniques audiovisuals, i d'aquesta manera captar l'atenció del lector mostrant escenes de la història però deixant intriga. Aquesta eina es divulga mitjançant xarxes socials i normalment té una durada entre dos i quatre minuts. Un dels seus aspectes més fonamentals que en formen part, és la música o banda sonora, ja que és la que s'encarrega de despertar emocions i sentiments i la que realment aconsegueix transmetre intriga o no al lector per llegir la lectura.

Com a treball col·laboratiu, en grups de cinc, estem realitzant un booktràiler, en concret el meu grup tractarem el llibre Aquesta nit digue's que m'estimes de Federico Moccia. Per anar fent saliva, adjunto dos exemples de booktrailers:




Us han agradat? Doncs tot seguit podeu observar el nostre booktràiler, espero que us agradi:




Utilitzem el Bubbl





A l'última sessió donada, vàrem tractar el Bubbl, una eina que ens serveix per realitzar mapes conceptuals o esquemes, de forma senzilla i atractiva. Aquests, es poden guardar com a una imatge jpg o com a un html per inserir per exemple, en el blog. 

Partint d'un text, llegit a l'aula, teníem que fer un mapa conceptual. Tot seguit, adjunto el text i el mapa conceptual que he realitzat a través del Bubbl.

"El dinar de Nadal,
Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'àvia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja és gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en què parlem de totes les coses que ens ha passat al llarg de l'any, ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a Nova York. Com sempre en arribar a les postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. Tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fill Ramon, que no menja ni escudella ni carn, ja que encara té tres mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i acaba sempre a la mateixa hora, a les cinc de la tarda."


Feedly


El Feedly és una eina d'emmagatzematge, lectora de RSS, que dóna la possibilitat d'organitzar i accedir a totes les notícies i actualitzacions d'un blog, de manera ràpida i des de navegadors com per exemple el Google Chrome, el Firefox... no només ordena les pàgines sinó que també els continguts, facilita a l'usuari cercar la informació directament, estalviant-se, buscar la informació a diverses fonts. És molt útil, ja que l'excés d'informació necessària, la rebutja automàticament, doncs selecciona allò que realment ens interessa conèixer.

Tot seguit adjunto, un vídeo tutorial per complementar la informació:


Crèdits: - Viquipèdia


Comunicador en xarxa

Avui a la classe de comunicació oral, escrita i digital ha començat amb la pregunta " Qui considerem bon comunicador?". Després d'uns minuts de pensar en moltes persones conegudes i bons comunicants, hem creat la nostra llista de noms. N'han sortit alguns com Pep Guardiola, Andreu Buenafuente, Belén Esteban, Albert Om, Pilar Raola, Mercedes Milá... entre d'altres. Opinions molt diverses però totes argumentades. Al final de l'activitat teníem un llistat d'adjectius a partir dels quals hem tret les nostres conclusions sobre la comunicació.

La segona part de la classe, el meu grup compost per mi i quatre persones més (la Claudia Pedrosa, la Cristina Raventós, la Paula Tomàs i la Carolina Torres), hem decidit seguir en Víctor Amela, ja que és un periodista molt actiu en el que actualment treballa entre d'altres, a "la contra" de La Vanguardia

Si no el coneixeu o teniu la curiositat de seguir-lo ho podeu fer..

- Al seu propi blog: http://victoramela.com/






Software lliure




El software és un programari que pot ser utilitzat i modificat sense restriccions, és a dir, copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar. Com que el programari es pot redistribuir lliurement, en general es pot trobar gratuïtament a Internet. Els models de negoci basats en programari lliure normalment es basen a proporcionar serveis de valor afegit com suport tècnic, cursos de preparació, personalització, integració o certificació.

En general, es pot dir que un programa és lliure si permet les quatre llibertats:


1. La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit (llibertat 0).
2. La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). 
3. La llibertat de redistribuir còpies (llibertat 2).
4. La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar (llibertat 3)

Crèdits: - Viquipèdia

dijous, 20 de novembre del 2014

Google Site, estructura d'un Site al google



Què és un Google Site? Com portar-lo a terme? 

El Google Site és una eina en la que podem realitzar vídeos, calendaris, presentacions, arxius adjunts...

Parlent-ne més concretament. El Google Site és una aplicació online oferta per l'empresa nord-americana Google, que permet crear un lloc web o una intranet de manera tan senzilla com editar un document. En aquesta aplicació, els usuaris poden reuinir, en un únic lloc i de forma ràpida, informació variada. A més, permet compartir informació amb facilitat per veure-la i compartir-la amb un grup reduït, amb tota la seva organització o bé amb qualsevol usuari que hi vulgui accedir. 



dimecres, 19 de novembre del 2014

Diferenciens entre la web 1.0 i la 2.0

Avui descobrim les diferències entre la web 1.0 i la web 2.0.

Les webs 1.0 són les primeres a aparèixer i la seva gran característica era que el que els continguts que es publicaven es compartien en grups molt reduïts. 
En canvi, les webs 2.0 tothom pot crear continguts online mitjançant eines molt senzilles, a més a més, els lectors no només tenen la funció de llegir sinó que també poden ser els protagonistes, ja que poden comentar i donar la seva opinió personal, aquestes són les que s'utilitzen actualment.

Per ampliar la informació, adjunto el següent vídeo:



Espero que us hagi sigut útil la informació.

Els RSS

Heu sentit parlar mai del RSS?

El RSS és un recurs, entre d'altres, que ens ofereix la xarxa per accedir a grans volums d'informació de manera més pràctica i eficaç. S'utilitza de forma senzilla però per si us plantegeu dubtes, tot seguit adjunto un vídeo que és un bon mètode per fer-nos una primera idea del que és el RSS:

Què sabem dels blogs i que són?


Els blogs són una eina molt important i útil avui en dia. En una classe de l'assignatura de GTIC vàrem dedicar un temps per tractar aquest tema.

En primer lloc, ens hem de plantejar preguntes sobre un blog com per exemple:

- Quin format tenen?
- Són bons i fiables els continguts que tracten?
- Qui s'encarrega de fer les publicacions?
- Com són les entrades?
- Hi ha la possibilitat d'interaccions?
- A qui va dirigit?
- Pot accedir tothom en un blog?
- Com està estructurat? Etiquetes, menú...
- Es poden comentar les entrades?

Tot seguit adjunto un vídeo que en fa referència:


El meu blog amb el temps ha canviat de format, hi ha més etiquetes, informació... gràcies al fet que constantment visito altres blogs per aprendre cada cop més i millor de la seva utilitat. Recomano que també utilitzeu aquest mètode si us plantegeu dubtes o teniu interès per obtenir nous aprenentatges.

Si alguna vegada heu d'utilitzar un blog, no dubteu en fer-ho.

dijous, 13 de novembre del 2014

La llengua oral formal



La llengua oral formal s'utilitza en entrevistes, debats, discursos... no és del tot espontània, ja que s'ha de crear un guió amb el conjunt d'idees que es voldran nomenar. Aquesta té uns trets característics:

Trets contextuals:

- El caràcter no universal i aprenentatge escolar és un tipus de llenguatge que s'aprèn a l'escola, ja que no es desenvolupa per si sol, hi ha uns ensenyaments específics.
- La llengua oral formal és acústica, efímera i produïda en temps real perquè es produeix sobre la marxa.
- Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional: és semblant a la comunicació oral perquè les dues provoquen la interacció visual i emotiva. Comparteixen espai i temps i permeten la interacció i feedback.

Trets textuals o discursius:

- És formal i generalment monologada
- Informa, planifica, el tema sovint és especialitzat, i el text ha d'estar planificat i ben estructurat però s'ha de deixar lloc per l'espontaneïtat depenent de les reaccions del públic i del temps.
- Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals, hem de saber dir les idees de manera diferent per ser entesos. Pren importància la gesticulació, les mirades, la pronunciació, els silencis...

Trets lingüístics:

- Paper fonamental dels trets suprasegmentals (to, volum i ritme). No s'ha de fer un discurs pla, té importància la corba melòdica.
- Ocurrència d'elements díctics (elements lingüístics que fan referència a l'espai i el temps), interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica...
- Correcció normativa i ús de la varietat estàndard (conveccions que regeixen el que dius).
Crèdits: - Apunts de classe